Einde aan het struintijdperk op de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe, een plek waar struinen buiten de paden was toegestaan. Je mocht er gaan en staan waar je wilde, tenminste te voet. Vanaf 1 januari 2016 is er een einde gekomen aan dit struintijdperk. Anne van der Feest is een groot liefhebber van de Veluwe, ze komt er regelmatig en informeerde ons, met een persoonlijke note, over het struinverbod.

‘Het argument om struinen te verbieden is het verstoren van het groot wild, voornamelijk de edelherten. Als natuur- en wildliefhebber vind ik dat je dat moet respecteren en de dieren nooit hoort lastig te vallen. Helaas blijkt niet iedereen op diezelfde manier van hun liefde voor dier en natuur blijk te geven. Fotografen zijn betrapt op het besluipen en een soort drijfjacht houden van herten om maar mooie plaatjes te kunnen schieten. Een belangrijke reden om paal en perk te stellen aan het struinen.’

rustgebied (900x468)

Het openstellen van de rustgebieden is een compensatie voor het struinverbod. Hier worden nieuwe paden aangelegd of paden opengesteld waar wandelen vanaf nu wel is toegestaan. Mijn hoop is dat de dieren die hier normaal hun rustplek vonden niet te veel last ondervinden van de wandelaars die nu langs hun schuilplekken lopen.

Het struinverbod zal worden gehandhaafd door de parkmedewerkers en overtreding kan een boete tot gevolg hebben. In januari worden paden en routes aangepast en kan het dus zijn dat bekende routes omgelegd of tijdelijk buiten gebruik zijn. Onderzocht wordt wat de veranderingen voor effect hebben op het gedrag (en de mogelijke stress) van de edelherten.

‘Voor een aantal mensen is het struinverbod de reden om hun jaarkaart niet te verlengen. Mijn plezier in natuurbeleving ligt niet in het wel of niet mogen struinen. Ik wil vooral genieten van dier en natuur zonder die, op welke manier dan ook, te verstoren.’

Wil je meer weten over de achtergrond van het struinverbod kijk dan op de site van NP De Hoge Veluwe.

> Artikel en foto’s door Anne van der Feest, Veluwekenner

edelhert (900x600)

2 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?