Ecktiv lezer test RuhrtalRadweg en ontdekt de bijna onbegrensde variatie

Foto's: Ger Brussche

HET LANDSCHAP LEZEN | De geklonken spoorbrug is tot fietsbrug geworden. De muren van de kokerij (waar kolen worden ‘gekookt’ tot cokes) tonen de vele sporen van bouwen en verbouwen van de fabriek. Stukken van grote waterpijpen zijn gemaakt tot slaapcabines voor gasten. De vergoeding voor een nacht slapen is een vrije gift. De lissenvijver was een reinigingsbassin voor het vervuilde water. De eenmansbunker bood ooit bescherming aan de wisselwachter van de trein. Nu is het een rustplek voor fietsers. Een jaagpad uit 1700 n.Chr. voert fietsers hobbelig naar hun volgende bestemming. Onbegrensd is de variatie in landschap en cultuur.

Tekst en foto’s: Ger Brusche

SPOORBANEN WERDEN FIETSPADEN | Het voort denderen van de locomotief lijkt nog maar net verstomd terwijl je over de spoorbrug fietst. De klinknagels waarmee de constructie is gefixeerd verraden vroegere tijden. Alleen de ruimte tussen de rails is opgevuld met hedendaags beton of bitumen. Terwijl je de brug oversteekt toont zich de prachtige Ruhrvallei. Je waant je even in andere “stille” tijden

SLAPEN IN BETONNEN BUIZEN | Al fietsend langs het Rhein-Herne Kanaal beland je in het Bernepark in de wijk Bottrop-Edel. Een oorspronkelijke industriële waterzuivering, die door de Nederlandse kunstenaar Piet Oudolf samen met een landschapsarchitect is omgetoverd in een plantencompositie waarin je weg kunt dromen. Aan de rand van het oude reinigingsbekken zijn forse betonnen buizen geplaatst die als slaapplaats zijn ingericht. De vergoeding voor deze slaapplaats is een vrije gift.

HET OUDE JAAGPAD UIT DE 18e EEUW | Op je E-bike over prachtig geplaveide fietspaden voel je bijna het leren tuig waarmee ooit twee of drie mannen de trekschuit vanaf de Jaagkade voortbewogen. Het jaagpad uit de 18de eeuw van natuurstenen klinkers naast je, vertoont met enige fantasie nog de zweetdruppels.

EENMANSBUNKER UIT WWII IS NU RASTSTÄTTE | Langs de fietspaden bevinden zich speciale Raststätten voor je tussenstops, waar bratwust met curry aan de lopende band wordt verkocht. Middelpunt van deze rustplaats is de voormalige eenmansbunker. Deze bunkertjes boden in de tweede wereld oorlog bescherming aan de wisselwachter tegen de bombardementen van het Ruhrgebied door de geallieerden.

OUDE ERTSBUNKER IS THEATERZAAL | In het indrukwekkende Landschafspark in Duisburg verdwaal je in de vele industriële monumenten. Je kunt er een hoogoven beklimmen of door de ovens van de cokes-kokerij gaan. Je wordt omringd door alleen maar verroest staal van geweldige omvang en met verrassende vormen. In een van de ertsbunkers vind je een grote theaterzaal waar de hele zomer opera-, ballet en muziekuitvoeringen worden gegeven.

Meer over de RuhrtalRadweg

Ga voor meer informatie en fiets-arrangementen over de RuhrtalRadweg naar: ruhrtalradweg.de/nl

 

Meer fietsroutes in het Ruhrgebied vind je op radrevierruhr.de/nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?