10 juni op TV: De ‘Schapenheld’, de film over de strijdvaardige schaapsherder Stijn

Beeld uit de film de Schapenheld

Schaapsherder Stijn leeft met zijn gezin in een idyllische boerderij in Brabant, hij reist met zijn kudde per jaar duizenden kilometers om zijn dieren te laten grazen. Maar achter het romantische beeld schuilt dat Stijn zich staande moet houden terwijl de heidegebieden steeds verder worden ingesloten tussen uitdijende Vinex wijken en industrieterreinen en het marktdenken de greep krijgt op het natuurbeheer.

Deze vrijgevochten Brabantse schaapsherder worstelt met zijn idealen; kan hij als traditionele herder zijn kudde laten grazen, of moet hij zich als moderne ondernemer aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? In de documentaire ‘Schapenheld’ wordt Stijn gevolgd. Hij struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen.

Regisseur Ton van Zantvoort volgt de charismatische Stijn die zijn hoofd boven water probeert te houden, terwijl zijn financiële situatie hoe langer hoe onhoudbaarder wordt. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

Schapenheld is in wereldpremière gegaan op filmfestival IDFA en eindigde daar in de Top-10 beste films. Hij wordt 10 juni uitgezonden door KRO-NCRV.

Meer over Stijn en zijn schapen vind je op: schapenheld.nl

Meer over Stijn en zijn schapen vind je op: schapenheld.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?