De Saar-Hunsrück-Steig, de ‘natuurrijkste’ Top Trail van Duitsland

SHS-2

De Saar-Hunsrück-Steig mag zich de ‘natuurrijkste’ Top Trail van Duitsland noemen, want wie de 410km van Trier aan de Moezel tot Boppard aan de Rijn loopt komt slechts hier en daar een dorp tegen. Op en neer vanaf de heuveltoppen naar de diepe beekdalen is dit een wandelroute van de buitencategorie.

Saar-Rücksteig

De gehele Saar-Hunsrück-Steig op de kaart

Goed geregeld
Bizarre rotsformaties die je onderlangs of bovenlangs passeert, ontelbare kronkelende beken, dichte wouden met een verborgen boskapel, de leegte van het hoogveen en daartussen de smalle paden en brede veldwegen. Het is maar een korte schets van wat je tijdens je route tegenkomt. De bewegwijzering, uitkijkpunten en rustplaatsen op deze Top Trail Saar-Hunsrück-Steig zijn bekroond om de hoge kwaliteit. Je kunt eigenlijk zonder kaart lopen en er zijn uitstekende voorzieningen om te genieten van uitzichten of te schuilen voor de regen. Op kruispunten in het bos wordt zelfs aangegeven hoe ver het is naar het dichtstbijzijnde dorp. Lopen door de Hunsrück voelt vaak als heerlijk dwalen maar verdwalen kan niet.

SHS-5

Op smalle paden door de Hunsrück. Foto: Dominik Ketz / RPT

Andere hoogtepunten zijn het gloednieuwe Nationale Park Hunsrück-Hochwald waar de Saar-Hunsrück-Steig dwars doorheen gaat. Je passeert daarbij je de hoogste top, de 818m hoge Erbeskopf. Bijzonder zijn de oeroude Keltische ringmuur, de kasteelruïne Grimbach en Duitslands langste hangbrug de Geierlay.

Haengeseilbruecke-Geierlay9_2015_Foto_Dominik Ketz

De ‘Geierlay’, de recent geopende langste hangbrug van Duitsland kom je tegen op deze Top Trail. Foto: Kastellaun.de

Eigen ervaringen
Redacteur Miez Peek liep zelf een deel van de Saar-Hunsrück-Steig: ‘In twee etappes ontdekte ik al de veelzijdigheid van dit wandelgebied. Het is soms even pittig klimmen over smalle paden of steil afdalen naar de volgende glinsterende beek. Plots ligt daar een stoere kasteelruïne of staat er een picknicktafel op een droomplek waar je eigenlijk niet meer weg wilt. Het zegt alles over de enorme variatie in belevenissen die je tegenkomt met voor mij de spectaculaire Geierlay hangbrug als hoogtepunt. Overigens hebben de Duitsers een mooie naam voor dit soort heerlijke wandelroutes: een ‘Genusswanderung’. Lees zijn verslag op Ecktiv >

Hunsrück beken (MzPk) (4)

Reisjournalist Miez Peek ruikt en proeft het frisse beekwater

De kruiden van de Hunsrück
De Hunsrück staat bekend om haar rijke flora en dan vooral de grote hoeveelheid kruidensoorten. Van oudsher worden de kruiden met de hand geplukt en in regionale produkten verwerkt zowel voor maaltijden als geneeskundig. De Romeinen en Kelten hadden dat al door. Nu zijn er een hoop ‘kruidenheksen’ in de Hunsrück die boeiend over kruiden als het zevenblad of adderwortel weten te vertellen. Een leuke afwisseling om een speciale kruidenwandeling te maken die je de ogen opent over wat er allemaal voor eetbaars om je heen groeit. Met de zelfgeplukte kruiden bereid je daarna een gerecht.

PolygonumBistortaBulgaria

Adderwortel in bloei, foto Wikimedia

Informatie
De Saar-Hunsrück-Steig start in Trier (of het zuidelijker gelegen Perl) en loopt over 410 km naar Boppard aan de Rijn. De 27 etappes  zijn minimaal 10 km en maximaal 23 km lang. Op de website van Top Trails vind je hier de beschrijvingen ( in het Duits ).

SHS-7

Het zuivere water dat je steeds door de dalen hoort ruizen

De populaire Saar-Hunsrück-Steig is niet de enige wandelmogelijkheid in de Hunsrück. Er zijn namelijk ook nog eens 111 zogenaamde ‘Traumschleifen’, een verzameling van de mooiste rondwandelingen die je de veelzijdigheid van de Hunsrück laten ervaren. Veel lange afstandwandelaars combineren de Saar-Hunsrück-Steig met één of twee Traumschleifen om het moois daar niet te missen. Bekijk het overzicht van de Traumschleifen op: www.saar-hunsrueck-steig.de

SHS-3-

Foto: Op de Altlayer Schweiz, Copyright: Gemeinde Altlay

Wat zijn de kenmerken van een Top Trail?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Om te overnachten selecteert Top Trail uitsluitend wandelvriendelijke accommodaties langs de routes, beheerd door gastheren en -vrouwen die uitgaan van de wensen en behoeftes van de wandelaar. Zoals het drogen en onderhoud van schoenen en kleding, het geven van advies over het weer en de route de volgende dag, het boeken van je volgende hotel en het vervoer van je bagage daar naartoe. En niet onbelangrijk, een mooie regionale keuken met verse producten.

Kijk voor alle informatie over de ‘Saar-Hunsrück-Steig’ (Nederlandstalig) op de site van Top Trails of Germany

logo_toptrails

>Titelfoto: Saarschleifen-Panorama, Copyright: Projektbüro Saar-Hunsrück-Steig

Bekijk ook onze wandel groepsreis naar de Hunsrück met Geierlay.

Voor een individuele reis naar de Hunsrück met Geierlay klik je hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 Reacties
  1. Tiena Pieksma 11 maanden geleden

    Goedendag, ik ben geinteresseerd in de individuele wandeling Hunsrück met G. is dat aan een bepaalde datum gebonden of mag ik zelf kiezen? Is de prijs anders als ik bv in juni/juli wil gaan?
    m vr gr Tiena Pieksma

  2. Hugo van Bercum 11 maanden geleden

    Goedemiddag mevrouw Pieksma. U kunt bij ons op dit moment kiezen uit een 5- of 9 daags arrangement. Beide reizen kunt u via een boekings formulier bij ons boeken.
    Kijk op: https://www.ecktiv.nl/reizen/9-daagse-wandelvakantie-saar-hunsrucksteig/ of https://www.ecktiv.nl/reizen/5-daags-wandelarrangement-hunsruck/. Juni/juli is geen probleem. maar we adviseren u niet te lang te wachten met reserveren. Vriendelijke groet van ons, Hugo van Bercum ( eindredactie Ecktiv )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

MEER TOPTRAILS

Ecktiv.nl is een uitgave van Dutch Travel Media | Contact

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?