De mooiste manier om Toscane te verkennen: met je e-bike

Foto's en tekst Aniek Rooderkerken, Travelwriter.nl

Aniek Rooderkerken, freelance schrijver en oprichter van travelwriter.nl, is gespecialiseerd in fietsreizen, avontuurlijke reizen, outdoor en cultuurreizen.  Ze heeft een passie voor het buitenleven en reizen, en deelt deze ervaringen graag met anderen. Het liefst zit ze iedere dag op de fiets, of dit nu een racefiets of mountainbike is. Zo nu en dan verwisselt ze haar fiets voor een paar wandelschoenen om mooie hikes te maken. Dit keer stapt ze op een e-bike (apart voor iemand die regelmatig mee traint met de prof wielrendames) en verkent een van de mooiste fietslandschappen van Zuid-Europa: Toscane.

Aniek Rooderkerken

Toscane is een prachtig fietsgebied met glooiende heuvels en uitgestrekte valleien vol wijnranken en olijfboomgaarden. Niets mooier dan het gebied op twee wielen te ontdekken, ware het niet dat die golvende heuvels vaak gemene kuitenbijters blijken te zijn. Gelukkig kan je Toscane ook verkennen op een e-bike. Zo kan al je aandacht naar het landschap gaan. En dat is prachtig! Zeker wanneer je Etruskisch Toscane verkent.

Met de e-bike door het fietsgebied met glooiende heuvels en uitgestrekte valleien vol wijnranken en olijfboomgaarden

Op een e-mountainbike door Toscane
In Toscane zijn tal van georganiseerde e-biketours waarbij je nagenoeg de hele streek per fiets kan verkennen, ook per e-mountainbike. Geen heuvel is dan te steil en ook onverharde paden zijn een fluitje van een cent. Ik kijk er naar uit om vandaag een dagtocht te maken, van Donoratico naar Populonia. Je kunt ook meerdaagse tochten maken waarbij je bagage voor je wordt vervoerd.

Maar nu eerst maar eens op de fiets stappen. De fietsen staan al voor ons klaar in Donoratico. Op het eerste gezicht lijken het gewone mtb’s, maar dan valt mijn oog op de accu. De temperatuur is inmiddels wat opgelopen en er wacht ons vandaag nog een flinke klim. Tijd om te kijken of die een stuk makkelijker wordt met een e-mountainbike.

Op het eerste gezicht lijken het gewone mtb’s, maar dan valt mijn oog op de accu.

Wilde zwijnen en strakke bianche
We gaan op weg met onze gids Stefano Casati van my-e-bike.it. Eerder nam hij ons al mee naar een prachtig geothermisch natuurgebied in Toscane. Vandaag heeft hij een route uitgestippeld van Donoratico naar Populonia. De eerste kilometers fietsen we tussen de pijnboombossen. In de modder lopen de sporen van cinghiali, de wilde zwijnen die hier vroeg in de ochtend rondgescharreld hebben. Met een beetje geluk, en een wekker die wat vroeger moet staan dan normaal, kan je ze tegenkomen.
We fietsen over onverharde paden, zanderige strade bianche met zo nu en dan scherpe kiezels. Op de mountainbike fiets je er zo overheen. Langzaam fietsen we langs papavervelden die deinen in de wind, tot we de geur van de zee ruiken. De wind waait langs de kustlijn. Het helderblauwe water aan de Toscaanse kust vraagt om een duik.

Langzaam fietsen we langs papavervelden die deinen in de wind, tot we de geur van de zee ruiken.

Over de rotsen met de e-bike
Dan volgt het meest technische stuk van de route, over de rotsen. Met een zware e-mountainbike blijkt dat toch wat lastig. Dan maar even afstappen en een paar meter lopen. Dat is zeker geen straf, want vanaf de rotsen heb je een prachtig uitzicht over de blauwe zee. En in Toscane haast je je niet, dus meteen maar even op de rotsen zitten om van het uitzicht te genieten.
De route is niet heel moeilijk of technisch. Ook als je niet gewend bent om met een mountainbike te fietsen is het goed te doen. Er is een strook van zo’n 100 meter waar het wat moeilijker is om te fietsen, maar dat is het ook wel.
Wij peddelen verder langs de kust, over een vlakke weg door een park vol pijnbomen die de nodige schaduw geven. Rechts blijft de blauwe zee. We zien kitesurfers en zonaanbidders.

Dan volgt het meest technische stuk van de route, over de rotsen. Het enige stukje van ±100 meter waar we even moesten afstappen

Het kleine stadje Populonia
Dan zien we een bord dat Populonia aangeeft. Daar gaan we naartoe! Het kleine stadje Populonia staat bekend om de vele Etruskische opgravingen die er zijn gedaan en het ligt ook nog eens in een prachtige omgeving.
Wij zetten de trapondersteuning op turbo en klimmen zonder moeite omhoog tot we bij het dorp aankomen op de top van de heuvelrug. Eerst een lunch, als beloning voor de tocht. Populonia is een echt Toscaans bergdorpje waar je het kasteel kan bezoeken of – zoals wij – een lunch met verse pasta en frisse witte wijn.

We stappen weer op de fiets voor de laatste meters. Ben je in Populinia, dan moet je een bezoek brengen aan de Etruskische sites van Populonia en San Cerbone. De Etrusken leefden in Toscane en Lazio, zo tussen Rome en Florence, nog voor de Oude Romeinen. Overal verspreid over het landschap vind je Etruskische parken en begraafplaatsen, waarvan deze in Populonia wel de mooiste zijn. Bijna iedere dag worden hier nog nieuwe ontdekkingen gedaan en een gids kan je hier enthousiast over vertellen.
Terwijl wij de Necropolis verkennen worden de e-bikes opgehaald. Wij gaan weer met de bus veder naar ons hotel. Maar als je het mij vraagt: de beste manier om de Etruskische kust te verkennen is toch wel per fiets.
Heerlijk fietsen!

Overal verspreid over het landschap vind je Etruskische parken en begraafplaatsen, waarvan deze in Populonia wel de mooiste zijn.

De conclusie: je kunt hier heerlijk fietsen en intens genieten van puur Toscane! Zeker in de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen. Een e-bike is dan een fijne ondersteuning. Je hebt geen topconditie nodig om een flinke tocht te maken en bij de klim naar Populonia krijg je een fijn zetje in de rug. Zelfs de technische stukken zijn op de e-bike makkelijk te doen. Sterker nog; met deze fiets kan je fijn van de gebaande paden afwijken en ook de onverharde binnenweggetjes nemen die niemand kent. Je fietst op steile stukken met gemak omhoog en als je wat energie kwijt wil, zet je de trapondersteuning gewoon tijdelijk even wat lager. En omdat je weet dat de lunch wacht vlieg je omhoog! Een (meerdaagse) fietstocht door Etruskisch Toscane is een heerlijke combinatie van fietsen, cultuur en lekker eten. Want in Italië kan je niet zonder een goed glas wijn en heerlijke gerechten. Ga voor meer informatie over de Etruskisch Toscane naar: italieuitgelicht.nl

Meer wandel- en fietsinspiratie over Italië op ECKTIV

 

bekijk ook

Fietsvakantie rondje Toscane+

Fietsvakantie Italië

  • Individuele reis
  • 7 nachten
  • 2 april - 8 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €839,-
Fietsvakantie van Pisa naar Florence+

Fietsvakantie Italië

  • Individuele reis
  • 6 nachten
  • 3 april en 9 oktober
  • Logies/Ontbijt
  • Eigen vervoer
vanaf €799,-
or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?