De ‘Lutherweg’, een wetenswaardige Pelgrimsroute door het land van Luther

Foto: IMG Sachsen-Anhalt mbH / B.Breuer

De pelgrimsroute ‘Lutherweg’, met een totale lengte van 410km, is ontstaan uit een samenwerking tussen kerken, vvv’s, gemeenten en wandelorganisaties. De route loopt door verschillende deelstaten, maar het historische hoogtepunt ligt in Saksen-Anhalt waar je niet alleen Luthers geboortedorp ‘Eisleben’ vindt, maar ook ‘Lutherstad Wittenberg’ met de beroemde Slotkerk waar Luther ooit zijn geschrift op de kerkdeur spijkerde.

De ‘Lutherweg’ rijgt alle belangwekkende plaatsen aaneen, die een rol hebben gespeeld in de tijd van de Reformatie tussen 1517 en 1546. Maar het merendeel van de pelgrimsroute loop je door landelijk gebied met kleinere dorpen. In het zuiden loop je een stuk door natuurpark Südharz. In het oostelijk deel van de route kom je o.a. door de natuurgebieden Natuurpark Fläming / Sachsen-Anhalt en de Dübener Heide.

Vraag de gratis brochure aan over de Lutherweg in Sachsen-Anhalt

 

De pelgrimsroute ‘Lutherweg’ in Saksen-Anhalt op de kaart. Links onder het natuurpark Südharz, rechtsboven de natuurparken Natuurpark Fläming / Sachsen-Anhalt en de Dübener Heide.

Uitzicht over landschap en Wittenberg in Saksen-Anhalt, foto: Brent, Flickr

Het Luther-logo is niet te missen, ook niet in de ongerepte stukken… foto: Lutherweg.de

Wittenberg speelt een hoofdrol op de Lutherweg. Foto’s: Brent, Flickr

Maquette van de geboorteplaats Eisleben van Luther, foto: Pixabay

De gevarieerde natuur van de Dübener Heide, foto: Jeveraars-Wikimedia

Landschap in de Südharz, foto: Tobias Nordhausen, Flickr

Saksen-Anhalt ligt in het voormalige Oost-Duitsland. Dat zegt je misschien op het eerste gezicht niet veel, maar door de geschiedenis heen heeft deze centraal gelegen deelstaat op diverse gebieden een stevige stempel gedrukt. Zoals Luther met zijn Reformatie, die wereldwijd invloed had op het Christendom, maar ook de architectonische stroming van Bauhaus vindt zijn oorsprong in Saksen-Anhalt. Je vindt de sporen hiervan in historische steden als Maagdenburg, Wittenberg en Dessau waar je kennismaakt met Luther en Bauhaus. Op wandelgebied kun je je hart ophalen in de legendarische Harz en met de  prachtige wandel- en pelgrimsroutes. Levensgenieters moeten zeker de wijnen proeven in de Saale-Unstrut-regio.

 

Vraag de gratis brochure aan over de Lutherweg in Sachsen-Anhalt

 

 

Meer informatie over wandelroutes en pelgrimstochten in Saksen-Anhalt

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?