Een wandelroute in de voetsporen van Dinosaurussen en Romeinen

Foto: Reimer Thiessen

Er zijn van die plekken op aarde, waar je letterlijk een opeenstapeling van geschiedenis kunt vinden. Zo’n plek ligt op nog geen 100 kilometer van Enschede over de grens met Duitsland.  Liefhebbers van de geschiedenis van de aarde en in het bijzonder die van West-Europa kunnen hier hun hart ophalen op een wandelroute van 105 kilometer: de DiVa-Walk. Zo kun je onderweg de 150 miljoen jaar oude versteende pootafdrukken van dinosaurussen zien. Maar ook de stille getuigen van de bloedige Slag bij het Teutoburgerwoud in de 9e eeuw tussen de Germanen en Romeinen. Wie daarover meer wil weten, zal in het bijzonder een bezoek aan Museum en Park Kalkriese interessant vinden.

Pootafdrukken van dinosauriërs, foto: DiVa-Basotxerri, Wikimedia

De zogenaamde ‘DiVa-Walk’ voert je door het landschap langs het Wiehengebergte en het Mittellandkanal net even ten oosten van Osnabrück. Onderweg kom je, naast de genoemde bezienswaardigheden, meerdere historische plaatsen tegen, waar je voldoende gelegenheid hebt om te genieten van de eeuwenoude vakwerkhuizen en de authentieke lokale producten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een aardappelschotel met oerzout dat uit een miljoenen jaren oude zoutmijn in het historische stadje Bad Essen gewonnen wordt? Wie het geneeskrachtige zout liever op een andere manier tot zich neemt, kan hier de geneeskrachtige lucht ook in de SoleArena inademen.

De SoleArena in Bad Essen waar je de geneeskrachtige lucht kunt inademen

De DiVa-Walk leidt je door natuur met gemengde bossen, open plekken en prachtige uitzichten langs Bad Essen en vijf andere bezienswaardige stadjes in het Osnabrücker Land. Elk van deze plekken heeft zo zijn eigen aantrekkingskracht. Zo ervaar je in het Eisenzeithaus Venne hoe de mensen hier leefden voordat de Romeinen het gebied veroverden, beleef je in het Tuchmacher Museum in Bramsche hoe linnen geproduceerd wordt en vind je in Ostercappeln een bijzondere kerk.

De DiVa-Walk leidt je door de glooiende heuvels van het Osnabrücker Land, foto: Gemeinde Ostercappeln

Modelhuis uit de IJtijd in Venne, foto: Kaikanne, Wikimedia

Schilderij over de Veldslag, Varusschlacht, in het Teutenburgerland, foto: Wikimedia

Ga voor meer informatie over de DiVa-Walk naar: geheimoverdegrens.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?