‘De Acht Bergen’, prijswinnende roman over eenzaamheid en vriendschap

Het noorden van Italië is hart getroffen door corona. Het berglandschap van Val d’Aosta is internationaal geliefd bij bergwandelaars. Het is hier dat de roman ‘De acht bergen’ zich afspeelt met thema’s die herkenbaar zijn in onze huidige situatie: eenzaamheid, familierelaties en vriendschap. Voor iedereen die de regio kent is het tevens een feest van herkenning. Voor wie de regio niet kent wellicht een aanleiding om naar te verlangen. Laten we hopen dat Noord-Italië over afzienbare tijd weer te bezoeken zal zijn door liefhebbers van de overweldigende natuur van Val d’Aosta.

HET BOEK | Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

DE AUTEUR | Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en documentairemaker. De acht bergen betekende zijn definitieve doorbraak in Italië. De rechten van het boek werden nog voor verschijnen aan meer dan dertig landen verkocht. Het boek werd zowel met de Premio Strega Giovani als met de prestigieuze Premio Strega bekroond.

RECENSIE | Hebban / Maartje: Met De acht bergen schreef Cognetti een aangrijpend verhaal zonder enige opsmuk. Het boek behandelt bekende thema’s van vriendschap, het volwassen worden, de ongerepte en zuivere natuur en de relatie tussen vader en zoon, maar doet dit met een krachtige schrijfstijl en met als prachtig verstild decor de tijdloze bergen. Het is dan ook niet meer dan terecht dat dit boek prestigieuze Italiaanse prijzen heeft gewonnen en in Nederland – als DWDD-boek van de maand – een bestseller is geworden.

Je kunt het boek ‘De Acht Bergen’ bestellen bij de uitgever: debezigebij.nl

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?