Dagje fietsen door het land van Swiebertje

Lange Linschoten (foto Geoff Coupe)

Linschoten, Oudewater en Schoonhoven vormen de basis voor een afwisselende dag of weekend in de polder ten noorden en zuiden van de Hollandse IJssel. Fiets en wandel rond het mooie Huis Linschoten, bezoek Heksenstad Oudewater en eindig in Zilverstad Schoonhoven en het naastgelegen Nieuwpoort voor een dag (of langer) vol hoogtepunten.

Landgoed Linschoten
Swiebertje liep er en nu kun je zelf door de afwisselende natuur op en rond landgoed Linschoten lopen. Langs water, boerderijen en fruitboomgaarden en voor een deel over het landgoed zelf. Het parkbos van het landgoed is niet altijd open maar er zijn speciale weekenden waarin rondleidingen worden gegeven. Fietsen en wandelen kun je wel langs de boerderijen die bij het landgoed horen. In Landgoed Linschoten worden elk voor- en najaar concerten gegeven. In de omgeving vind je verder een theetuin en B&B De Lage Polder.

Huis te Linschoten (foto Jan de Boer, flickr)

Huis te Linschoten (foto Jan de Boer, flickr)

Heksenwaag Oudewater
Geen zorgen, heksen zijn tegenwoordig gewoon welkom. Het beschermde stadsgezicht van Oudewater brengt je terug in de tijd. De oude panden en de gezellige Waag met zijn terrassen zullen je verleiden tot een langer bezoek. Dames kunnen zich laten testen in het Museum de Heksenwaag en Swiebertje kun je groeten bij zijn borstbeeld.

Oudewater (foto Miez Peek)

Oudewater (foto Miez Peek)

Zilverstad Schoonhoven
Er blinkt genoeg in het intieme centrum van de stad aan de Lek. Een stadswandeling door Schoonhoven brengt je o.a. langs de Lekoever, over kleine hangbruggetjes en natuurlijk de Oude Haven die het centrum van de stad vormt. Bezoek vooral ook het zilvermuseum en de kerk met het bijzondere interieur.

Schoonhoven aan de Lek (foto Miez Peek)

Schoonhoven aan de Lek (foto Miez Peek)

Steek over naar Nieuwpoort
Pak in Schoonhoven de pont over de Lek naar Nieuwpoort en bezoek het stijlvol gerestaureerde vestingstadje. Maak een wandeling over de vestingmuren en plof neer op het terras aan de Buitenhaven.

Nieuwpoort (foto Miez Peek)

Nieuwpoort (foto Miez Peek)

Het mooiste per fiets
Een bezoek aan Landgoed Linschoten, Oudewater, Schoonhoven en Nieuwpoort doe je het beste op de fiets. Vanuit Linschoten rijd je langs de slingerende Lange Linschoten naar Oudewater en via de Hollandse IJssel en het prachtige polderriviertje de Vlist naar Schoonhoven (ca 22km) en iets verder Nieuwpoort (nog 2km). Terug kun je evt. via de Lopikerwaard met typische lintdorpen als Polsbroek en Cabauw. Wil je een fiets huren dan kun je dat doen in Oudewater. Maak dan een noordelijke en een zuidelijke ronde en voeg evt. een nacht toe.

Informatie
– Informatie over Landgoed Linschoten.
Oudewater heeft een overzichtelijk website met o.a. informatie over fietsverhuur en overnachtingsmogelijkheden.
– Bezoek het Zilvermuseum in Schoonhoven.

Panoramafoto Vlist (Bert Knot, flickr)

Panoramafoto Vlist (Bert Knot, flickr)

Meer wandel- en fietsinspiratie over Utrecht op ECKTIV

2 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?