Canyoning kan iedereen: voor wie net iets meer avontuur wil

Tekst en foto's: Miez Peek

Na een flinke wandeling omhoog daal je stap voor stap af in het open grottenstelsel van de Basender-canyon. Deels wandelend maar vooral abseilend door de smalste gedeeltes van de kloof. Meestal niet meer dan 8 tot 12 meter naar beneden en elke keer maakt de ruimte waar je in landt indruk. Op sommige stukken is het dak van de canyon bijna dicht en tovert het licht met de kleuren van de ronde wanden.

Basender MzPk (2) (683x1024)w

In korte abseils van 8 tot 12 meter daal je af in de Basender-canyon. (foto’s Miez Peek)

Canyoning kan iedereen
Canyoning is allang niet meer een sport voor extremelingen die uitersten opzoeken. Er is zo’n enorme variatie in canyontochten dat er voor iedereen een mooie tocht te vinden is. Basis is natuurlijk wel een stukje avontuur en hoogtevrees is niet handig. Klimmen, klauteren, abseilen en zwemmen (of lekker drijven) vormen de basis voor een canyoning-avontuur. Conditioneel vaak goed te doen en je komt op plekken waar je het bestaan niet van wist. De Basender-canyon in de Spaanse Sierra de Guara is een mooie canyon om mee te beginnen. Je bevindt je dan ook meteen in het canyonmekka van Spanje (en misschien wel Europa) dus mocht je er geen genoeg van krijgen…

Basender MzPk (3) (1024x640)

In het open grottenstelsel is het lichtspel prachtig. Een rustmoment hoort ook bij een canyontocht. (foto Miez Peek)

Basender canyon
Vaak moet je eerst een stuk lopen (klimmen) voordat je de ingang van een canyon treft. Je hebt dan een klimgordel mee of een wetsuit aan als er water in de canyon zit. Dat laatste is bij de Basender op een enkele natte wand niet het geval, de canyon is droog. In ca. 8 overzichtelijke afdalingen kom je uiteindelijk bij de uitgang. Tussendoor loop je en geniet je van de rondlopende wanden waarbij het lijkt alsof er een enorme worm door de bergen is gekropen. Je bent zo’n 3 uur onderweg en kunt na afloop een duik nemen in de Rio Vero. Hoewel de Sierra de Guara een van de droogste gebieden van Spanje is, kom je hier op diverse plekken bronnen tegen en kun je plotseling zomaar een duik nemen in 5 meter diep water.

Informatie
De canyontocht door de Basender-canyon wordt o.a. georganiseerd door de Nederlandse outdoor specialist Escalade. Meestal als onderdeel van een actieve week. In plaatsen als Alquezar en Ainsa vind je veel adventurebureau’s waar je canyontochten kunt boeken. Als gezegd in alle soorten en maten.

Basender MzPk (4) (782x1024)

Een van de afdalingen onderweg.

Basender MzPk (6) (899x1024)

Na afloop een welverdiende duik in de rivier.

Basender MzPk (1) (1024x621)

Pas op, je wordt in de gaten gehouden. Er is een grote gierenpopulatie in de Sierra de Guara.

De canyontocht door de Basender-canyon wordt o.a. georganiseerd door de Nederlandse outdoor specialist Escalade.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?