Big Five van de Hoge Veluwe

Vos op de Hoge Veluwe - gespot door Anne van der Feest

BIJ DE BIG FIVE DENKEN WE AAN ZUID-AFRIKA, MAAR OOK IN NEDERLAND KUNNEN WE ‘OP JACHT’ NAAR DE BIG FIVE.

In dit geval ging Anne van der Feest op zoek naar de Big Six, omdat ze moeilijk kon kiezen tussen de das en de vos. Bekijk hier dus haar Big Six: edelhert, ree, wild zwijn, moeflon, vos en das. Klik hier als je ook wild wil spotten op de Hoge Veluwe.

Anne: ‘Op de Hoge Veluwe ben ik de uitdaging aangegaan om ze in een weekend tijd te spotten. Tentje neerzetten en zodra de zon op is op pad, zodra de zon onder gaat weer terug de tent in. Van vrijdag tot zondag genieten van een mooi natuurgebied en veel dieren. Wandelend kom je op de mooiste en stilste plekken en vind je met geluk die Big Six’.

Moederzwijn met jong, gespot door Anne van der Feest

Moederzwijn met jong, gespot door Anne van der Feest

Wilde zwijnen zijn nacht- en schemerdieren, in rustige leefomgeving soms ook overdag actief. Op zoektochten kunnen ze grote afstanden afleggen tot wel vijftien kilometer. Ze kunnen goed graven met hun snuit en voorpoten en zo grote percelen bosgrond omwoelen. Dit maakt ze geliefd en gehaat omdat het de grond vruchtbaar maakt maar ook tuinen en akkers overhoop gooit. Een wild zwijn heeft een scherp gehoor en goed reukvermogen, maar ze kunnen slecht zien.

Hert met roedel zwijnen, gespot door Anne van der Feest

Hert met roedel zwijnen, gespot door Anne van der Feest

Vos op de Hoge Veluwe - gespot door Anne van der Feest

Vos op de Hoge Veluwe – gespot door Anne van der Feest

De vos is een schemer- en nachtdier en leeft in familiegroepen bij elkaar. In heel rustige gebieden zijn ze ook overdag wel actief. Holen worden meestal alleen door de wijfjesvossen gebruikt om in te slapen, in winter en voorjaar, als ze drachtig zijn of kleine jongen hebben. In de overige jaargetijden slapen ze meestal, net als de meeste mannetjes het gehele jaar door doen, op een beschut plekje bovengronds, onder een dichte struik bijvoorbeeld.

Edelherten op de Hoge Veluwe, gespot door Anne van der Feest

Edelherten op de Hoge Veluwe, gespot door Anne van der Feest

Normaal gesproken zijn edelherten dagactief. Op plaatsen waar veel mensen komen trekken ze zich wat meer terug en zijn ze vooral in de ochtend of avond te spotten. De goede neus ruikt tot over een afstand van 300 meter. Hun ogen staan ver uit elkaar waardoor ze ook een breed gezichtsveld hebben. Ook het gehoor is scherp. In zomer en winter leven de herten in roedels. Mannen apart in een roedel en vrouwen en kinderen in een eigen roedel.

Hert in 't groen, gespot door Anne van der Feest

Hert in ’t groen, gespot door Anne van der Feest

Verspreid over de dag actief, maar vooral in de schemer te spotten. Ze leven in de winter en het voorjaar min of meer solitair. De rest van het jaar leven ze in groepjes, ook wel sprongen genoemd. Reeën zijn gewoontedieren: ze gebruiken steeds dezelfde routes, wissels, door het bos. Een ree kan goed zwemmen en hard lopen. Een verontruste ree stampt met de voorpoot. Een reegeit verdedigt haar jong door met haar hoeven te trappelen. De bronsttijd valt in juli en augustus.

Das op de Hoge Veluwe, foto: Anne van der Feest

Das op de Hoge Veluwe, foto: Anne van der Feest

De das is een nachtdier die in de schemering zijn burcht verlaat. De das leeft in familiegroepen van gemiddeld 3 tot 4 dieren. De das houdt geen winterslaap, maar is tijdens koudere periodes veel minder actief en soms blijft hij dan dagenlang in de burcht. Dassen leven in uitgebreide zelf gegraven holenstelsels, ook wel burchten genoemd. Deze burchten liggen in bosranden, houtwallen, brede heggen, in hoogliggend terrein of op hellingen en altijd in de buurt van gras- en akkerland en water.

Moeflon op de Hoge Veluwe, gespot door Anne van der Feest

Moeflon op de Hoge Veluwe, gespot door Anne van der Feest

Moeflons zijn van nature schuwe dieren die overdag en in de schemering actief zijn. Het gehoor en reukvermogen van moeflons zijn goed ontwikkeld. Hun gezichtvermogen is zelfs uitstekend; ze kunnen al op grote afstand bewegingen in het landschap waarnemen. De moeflon heeft geen vaste verblijfplaats en ook geen territorium. Wel zijn het echte kuddedieren waarbij de ooien met jongen van een jaar oud en lammeren in één kudde leven, ook wel sprongen genoemd.

Moeflons en Edelherten op de Hoge Veluwe, gespot door Anne van der Feest

Moeflons en Edelherten op de Hoge Veluwe, gespot door Anne van der Feest

Biggetjes drinken bij moeder - foto: Anne van der Feest

Biggetjes drinken bij moeder – foto: Anne van der Feest

BEKIJK DE COMPLETE BLOG VAN ANNE OP: www.bestemminginbeeld.nl

MEER OVER DE HOGE VELUWE: www.hogeveluwe.nl

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?