Algemene informatie over Huttentochten

Berghutten zijn eenvoudige onderkomens in de bergen. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor (handels)reizigers die de bergen overtrokken. Tegenwoordig worden berghutten vooral gebruikt door bergwandelaars en alpinisten om te eten en overnachten tijdens meerdaagse tochten. De hutten worden bemand door een ‘huttenwaard’ (met familie en/of personeel) die voor de gasten zorgt, eten kookt en veel weet over de omgeving, de tochten en het weer. Het avondeten vindt meestal plaats tussen 7 en 8 uur. Daarna is er tijd voor het bijwerken van je vakantiedagboek, een spelletje of wat kletsen. Om tien uur ligt iedereen in bed en is het ‘Hüttenruhe’. 

Bekijk ook: aangepaste spelregels in de hutten i.v.m. Corona

 

Hoe is het slapen in een berghut?

Het comfort wisselt per hut. Waar je in de ene hut op meerpersoonskamers met stapelbedden slaapt, lig je in een andere hut op het zogenaamde Matratzenlager, zij aan zij met je medewandelaars. Als je geen last wilt hebben van allerlei nachtelijk rumoer, raden we aan om oordopjes in je rugzak te stoppen. Neem altijd een lakenzak mee. Deze zijn verkrijgbaar bij outdoorsportwinkels. Wel zijn er dekens of dekbedden. Neem ook slippers of sloffen mee. De vieze modderschoenen mogen (meestal) niet in de hut en niet op de slaapzalen. Zie bagage-paklijst

Hoe is het eten in een hut?

Onze huttentochten zijn altijd op basis van halfpension. De kwaliteit van het eten varieert. De maaltijden zijn ingesteld op wandelaars en vooral voedzaam. ‘Bergsteiger-essen’ is vaak een eenvoudige doch voedzame (pasta)maaltijd. In sommige hutten, die makkelijker toegankelijk zijn, valt er meer te kiezen. Proef vooral de locale specialiteiten, eenmaal thuis zal je er nog vaak met plezier aan terugdenken.

Eten en drinken onderweg?

Vraag (de huttenwaard of andere wandelaars) voordat je begint aan een wandeling of er onderweg eet- en drinkgelegenheden zijn. Neem altijd voldoende water mee, afhankelijk van de lengte van de tocht en de temperatuur (voor een dagtocht 1,5 tot 2 liter per persoon). Neem een lunchpakket mee, eventueel extra mueslirepen, droge worst, oude kaas en gedroogd fruit. Geef kinderen ook een eigen flesje water en wat te eten in hun rugzak. Alle hutten (en starthotels) bieden de gelegenheid om lunchpakketten te maken (ca. € 10 pp). Neem onderweg regelmatig pauzes om wat te eten of te drinken. Zo rust je uit en wen je geleidelijk aan de hoogte.

Hoe kan ik in een hut betalen?

Veel hutten beschikken niet over een pinapparaat. Neem daarom altijd voldoende contant geld mee.

Routekaarten en omschrijving of GPS?

Voor je vertrekt ontvang je een uitgebreide routebeschrijving en een routekaart van het gebied. Bestudeer de kaart en anticipeer op de route die voor je ligt. Ga niet van de gemarkeerde paden af. Kijk onderweg op de kaart waar je je bevindt, het is leuk en leerzaam om dit samen met kinderen te doen. Een GPS is een aardige aanvulling, maar als de batterij uitvalt, ben je toch afhankelijk van de kaart. Peak Visor is een leuke app waarmee je direct de namen weet van de toppen die je ziet.

Kan mijn bagage worden vervoerd?

Veel hutten zijn niet anders bereikbaar dan te voet. Zodoende is bagagevervoer niet mogelijk. Je moet daarom je eigen bagage meenemen. Zie bagage-paklijst

Mogen honden mee?

In hutten slaap je op meerpersoonskamers, waar honden niet zijn toegestaan. Sommige hutten hebben wel faciliteiten buiten of aparte ruimtes, maar ECKTIV biedt dit niet aan.

Kunnen mijn kinderen mee op een huttentocht?

Kinderen vanaf een jaar of tien kunnen sommige, niet te zware tochten zeker mee. Toch blijft dit altijd een keuze, afweging en verantwoordelijkheid van de ouders. Sportieve jonge kinderen zullen het leuk vinden om een nieuwe uitdaging aan te gaan, pijltjes te volgen en de top te bereiken. Ook met het hele gezin slapen op een meerpersoonskamer is een gezellige belevenis.

Hoeveel bergervaring heb ik nodig?

Als je twijfelt of je een huttentocht kunt lopen, begin dan eens met een dagtocht vanuit het dal. Of kies een tocht waarbij je een of twee nachten in een hut slaapt en andere nachten in een hotel in het dal. Kijk bij de beschrijving naar de wandelcategorie, de tijd en de hoogteverschillen, dat geeft een goed beeld van de zwaarte van de tocht. Zorg dat je een gezonde conditie hebt en geen blessures. Wandelen, zwemmen en hardlopen zijn goede conditie opbouwende sporten. We raden je ook aan om nooit alleen een huttentocht te maken. Samen is gezelliger en veiliger. Goede materialen, regenkleding, en stevige bergschoenen zijn absoluut vereist. Zie bagage-paklijst

Ik heb hoogtevrees, kan ik toch een huttentocht lopen?

Wij raden mensen met hoogtevrees af om een huttentocht te ondernemen. Al kies je voor een categorie eenvoudig, in elke tocht zit wel een pasovergang, een steile klim of een stukje langs een afgrond. Neem geen risico’s. Een alternatief is een wandeltocht van hotel naar hotel. Zie Wandelcategorieën

Moet ik lid zijn van een bergsportvereniging?

Het is niet nodig om lid te zijn van de NKBV om ‘via ECKTIV’ een huttentocht te ondernemen. Het heeft wel voordelen. Met het lidmaatschap draag je bij aan het onderhoud van de paden, routes en hutten in de Alpen en Pyreneeën. Ook biedt deze vereniging diverse verzekeringen aan voor leden. Op sommige van onze huttentochten kunnen we ook een korting bieden aan leden. Dit is dan vermeld op de boekingspagina en in het formulier.

Slecht weer, wat nu?

De beste maanden om te wandelen in de bergen zijn juli en augustus. Maar ook dan kan het weer omslaan. Informeer bij de huttenwaard voor je vertrekt naar de weersverwachting en laat hem weten wat je doel is van de dag. Zorg dat je voor etenstijd bij de geplande hut arriveert. In de bergen kunnen er regelmatig (onweers)buien opsteken aan het eind van de middag. In je rugzak zit altijd goede (en warme) regenkleding. Zoek een schuilplek als het onweert. Als je door slecht weer in een hut ‘strandt’, wordt er gekeken naar de mogelijkheden van een alternatieve route of overnachting. Hoewel het soms een teleurstelling kan zijn dat je een bepaalde hut, top of pas niet kan bereiken, of dat je terug moet naar het dal, volg altijd de adviezen op.

Welke reisverzekering moet ik nemen?

Zorg dat je een reisverzekering hebt die dekking geeft bij ongelukken en problemen in de bergen. Check dit voordat je op reis gaat. Zo nodig aanvullende of andere (NKBV) verzekering afsluiten.

Bekijk alle huttentochten

 

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?