Adventstijd in de Harz: dat is winter wandelen en kerst snuiven

Foto links: Wernigerode Tourismus, rechts Markus Trienke, Flickr

Adventstijd in de Harz is zonder twijfel de meest sfeervolle periode van het jaar in de regio. De toch al sprookjesachtige natuur is vaak al wit bepoederd en de pittoreske binnensteden met hun vakwerkhuizen vormen een decor dat je in Nederland niet vindt. Waarom dus de komende Adventstijd er niet een paar dagen tussenuit om te genieten van de besneeuwde heuvels en vele kerstmarkten in de regio. Zo kun je verrast worden door een heus ‘Weihnachtswald’ zo maar midden in de stad, een kerstmarkt op de binnenplaats van een kasteel, de meest originele Adventskalender van Duitsland. Beleef het ultieme kerstgevoel dit jaar eens in de Harz.

Goslar marktplein in de avond © Stefan Leisteen, GOSLAR marketing gmbh

Een heus ‘Weihnachtswald’ in hartje centrum van Goslar.
Een van de mooiste kerstmarkten in Duitsland is de kerstmarkt in Goslar. De historische panden rond het stadsplein vormen het decor voor de rustieke en liefdevol ingerichte houten hutten waar je de mooiste producten en gerechten kunt proeven en kopen. Een bijzonder hoogtepunt is het prachtige kerstbos ‘Weihnachtswald’ in het historische centrum dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Op het oudste plein van Goslar, de Schuhhof, bieden 60 grote verlichte coniferen met hun bijzondere geur je een verrassende plek voor een goed glas Glühwein. Als je de drukte even wilt ontvluchten beklim je de ‘Stairway to Heaven’ van de nabijgelegen kerk. Vanaf grote hoogte heb je een geweldig uitzicht over de stad en het omliggende winterlandschap.

Het verlichte bos van boven, foto: Stefan Leisteen, GOSLAR marketing gmbh

Wandeltip Goslar: Combineer je bezoek aan de kerstmarkt van Goslar met een wandeling naar de Rammelsberg erts mijnen. Deze ruim 6km lange rondwandeling neemt je mee door het oude cultuurlandschap en kun je gemakkelijk in 3 uur lopen.

Rammelsberg mijnen in de winter, foto: World Heritage Site Rammelsberg Goslar GmbH

Adventstijd in de historische hofen en oude binnenstad van Quedlinburg
Ook het pittoreske Quedlinburg behoort tot het UNESCO werelderfgoed en het spreekt vanzelf dat je hier een ultieme kerstsfeer zult beleven. Zo heeft de stad misschien wel de grootste adventskalender van Duitsland. Hij is dagelijks geopend en je vindt hem achter de statige deur van een van de mooiste historische vakwerkhuizen rond de Schlossberg. Nationale bekendheid hebben de beroemde binnenplaatsen van Quedlinburg, waar ruim 20 vakwerkhuizen hun deuren openen tijdens de eerste drie weekenden van de Adventstijd. Ambachtslieden, kunstenaars en koks presenteren hier hun specialiteiten.

Weihnachtsmarkt Quedlinburg foto: Jürgen Meusel

Kerstmarkt en Winterpaleis in Wernigerode.
In een stijlvolle ambiance van de kleurrijke vakwerkhuizen en het prachtige stadhuis, wordt in Wernigerode de kerstmarkt gehouden. Met de grote verlichte Kerstboom en een kerst piramide met klokkenspel als middelpunt stallen vele kerstkraampjes hun mooiste specialiteiten uit. Van traditionele Glühwein tot speelgoed en van peperkoek tot handgemaakte sieraden.
Een bijzondere traditie en blikvanger is de houten wieg die gedurende de Adventtijd is opgesteld voor het stadhuis. Op de avond van 24 december wordt hier het uit hout gesneden Christuskind in de wieg gelegd. Vanaf eerste kerstdag tot begin januari opent het zgn Wernigeröder Winter Palace zijn deuren. Met talloze voorstellingen kun je genieten van het Kerstverhaal, poppentheater en muziek. In de romantisch versierde binnenplaats is er een kleine wintermarkt.

Kerstmarkt Wernigerode, foto: Wernigerode Tourismus GmbH

Wandeltip Wernigerode: Vanuit Wernigerode kun je een mooie rondwandeling maken die je zal belonen met een schitterend uitzicht. Vanaf het marktplein in Wernigerode gaat het door het Harzer bos naar de ‘Kaisertum’ op de Armeleuteberg. Neem de stenen wenteltrap omhoog in de Kaisertum en geniet van het schitterende uitzicht over de verlichte stad tot aan de legendarische berg de Brocken. Klik hier voor de routebeschrijving.

Ga voor meer informatie naar: nl.harzinfo.de

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?