5 tips voor een bezoek aan Amerika’s Nationale Parken

Zitten en kijken naar Monument Valley Navajo Tribal Park (foto Willemien Jongman, BiB)

Een bezoek aan de Nationale Parken van Amerika is iets anders dan een rondje op de Veluwe. De grootsheid en vaak ook ruigheid van de parken vragen een goede voorbereiding. Zo bezoek je de parken veilig en kun je optimaal genieten van al het natuurschoon. Rene en Lione Kolsteren geven 5 tips op basis van hun eigen ervaringen om een bezoek aan de Nationale Parken van Amerika zo prettig mogelijk te laten verlopen.

1- Goed voorbereid de parken in
Het is belangrijk om je reis, roadtrip of zelfs een hiking in een bepaald gebied altijd goed voor te bereiden. De USA is een modern land, maar zodra je in de parken komt, kom je in een vaak woest en ruig gebied terecht, zeker als je offroad gaat. Het is niet even een boswandelingetje maken zoals in Nederland, waar je altijd weer bij een uitspanning, een weg of dorp uitkomt. Uiteraard voldoende water, GPS, goede schoenen en kleding meenemen. Overtuig je van te voren of een bepaalde weg (zeker de dirtroads) wel te berijden zijn (internet, visitor centre, je hotel). Dat geldt des te meer voor de te belopen trails. Sommige kunnen erg moeilijk zijn en dat staat niet altijd aangegeven. Ook kan de zon of hitte heftiger zijn dan wij gewend zijn.

2- Onvoorspelbaar weer
Let vooral ook op het weer. Het weer is heel anders dan in Nederland. Het is vaak grillig en onvoorspelbaar, en veelal ook heftiger dan in ons rustige landje. De dag begint – zeker in de zomer – met een vaak strakblauwe lucht, temperaturen lopen aardig op maar ‘s middags kan het weer in no time omslaan. Onderschat de zwaarte van de onweersbuien en vooral van de wind niet. Wees beducht voor ‘ flash floods’: door noodweer kunnen kolkende rivieren ontstaan, die door canyons en dalen heen stromen en ineens op je pad kunnen verschijnen. Altijd informeren naar de weersverwachting!

Hiking door de Red Canyon, een zijcanyon van de Grand Canyon (foto Jos Offermans, BiB)

Hiking door de Red Canyon, een zijcanyon van de Grand Canyon (foto Jos Offermans, BiB)

3- Profiteer van de Kortingspas
Na deze goed bedoelde waarschuwingen een positieve tip: schaf de ‘ America the Beautiful-pas’ aan. Dit is een pas die 80 dollar kost, en die toegang verschaft tot de meeste nationale parken. Dat scheelt al na een paar parken geld!

4- Doseer je bezoek
Plan niet te veel voor een dag. De parken zijn vaak enorm groot (bedenk dat de aangegeven afstanden mijlen betreft en geen kilometers – 100 betekent dus 161 kilometer!), er zijn veel wegen te berijden, paden te bewandelen en er is het nodige te zien. Dat kost tijd. Bovendien kan het in de zomer hier en daar aardig druk zijn. Files in de parken zijn geen uitzondering. Een park ‘afraffelen’ omdat je er die dag nog twee moet, is zonde. Je mist dan veel.

5- Uitstekende website
Een uitstekende website die over Amerikaanse parken gaat is www.ontdek-amerika.nl. Deze site staat boordevol informatie en beschrijft verder heel veel parken minutieus. Wij kunnen al niet meer zonder!!

>> Dit artikel is een bijdrage van Rene en Lione Kolsteren
>> Titelfoto: Zitten en kijken naar Monument Valley Navajo Tribal Park (foto Willemien Jongman, BiB)

The Canyon the Chelly in het Navajo reservaat van Arizona met de 244mtr hoge Spider Rock (foto Antwan Janssen, BiB)

The Canyon the Chelly in het Navajo reservaat van Arizona met de 244mtr hoge Spider Rock (foto Antwan Janssen, BiB)

5 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?