10 redenen om de Rothaarsteig in Sauerland te lopen

Foto: Bjorn-Hanssler, Rothaarsteigverein e.V.

De Rothaarsteig in Sauerland is een klassieker onder de Duitse lange afstandswandelroutes. Dichtbij huis spreken de heuvels van Sauerland het hele jaar door veel Hollanders aan. De Top Trail over de heuvelrug van de Rothaarkamm met haar oneindige uitzichten is al reden genoeg om de wandelschoenen dagen achtereen aan te trekken. Maar er is zoveel meer op korte afstand van de Rothaarsteig. We geven je nog 10 redenen om er een afwisselende wandelvakantie van te maken.

kaart-Rothaansteig

De hele route van de Rothaarsteig op de kaart

 

1) Bezoek de oorsprong van ons Koningshuis. Dillenburg is eindplaats van de Rothaarsteig en sinds eeuwen verbonden met ons koningshuis. Willem van Oranje-Nassau werd er in 1533 geboren. Hij wordt gezien als oprichter van ons koningshuis en leidde o.a. het verzet tegen de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. Lange tijd had Dillenburg de grootste burcht van Europa. Nu vind je er nog de Willemstoren boven de oude muren van de burcht. Hier is het Nassaumuseum gevestigd en vanaf de toren heb je een fantastisch uitzicht over Dillenburg en omgeving.

1.-Wilhelmsturm2_Foto-Peter-Patzwaldt

De Willemstoren in de stad Dillenburg. Foto: Peter Patzwaldt, stad Dillenburg

 

2) Loop over de Rothaarsteig hangbrug. Je komt hem vanzelf tegen als je in de omgeving van de Saukopf (berg) loopt. De 40m lange hangbrug ligt boven een klein dal midden tussen de bomen. De brug kan flink wiebelen maar wie dat liever niet doet kan door het dal lopen.

2.-Hangebruecke-bei-Kuehhude-f

Je komt de 40 meter lange hangbrug tegen op weg naar de Saukopfberg. Foto: Björn Hänssler, Rothaarsteigverein e.V.

 

3) Klim naar de rotsformatie Bruchhauser Steine. Je ziet ze al van verre, de indrukwekkende rotsformatie Bruchhauser Steine die een avontuur is op zichzelf. Die Bruchhauser Steine liggen op een kilometer afstand van Olsberg op een hoogte van 727 m. Wie lef heeft kan helemaal naar boven klimmen. De rotsen hebben in 2006 het predikaat ‘Nationale Geotop’ gekregen.

3.-Auf-den-Bruchhauser-Steinen-f

Foto: Bjorn Hanssler, Rothaarsteigverein e.V.

 

4) Droom weg vanaf de mooiste uitzichtpunten. De Rothaarsteig is beroemd vanwege het uitzicht dat je gedurende een groot deel van de route hebt. Twee uitzichtpunten vallen daarbij extra op en zijn ‘verplichte kost’ voor horizonliefhebbers. De ‘Rhein-Weser Turm’ en het platform ‘Nase im Wind’

4.-Die-Aussicht-geniessen-f

Dit zijn de panorama’s waar de Rothaarsteig in Sauerland zo geliefd om zijn. Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

 

5) Verken de vele historische dorpen onderweg. De dorpen langs de Rothaarsteig hebben bijna allemaal een verhaal en zijn daardoor ideale pauzeplaatsen of beter nog ideale plekken om te overnachten. Een voorbeeld is de kleine stad Brilon met haar gezellige stadshart vol oude huizen.

5.-Hostorische-Doerfer-unterwegs-f

Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

 

6) Profiteer van de wandelvoorzieningen. De wandel-infrastructuur op en rond de Rothaarsteig is van het hoogste niveau. Pensions en hotels zijn ingesteld op wandelaars en aan informatie geen gebrek. Maar wist je dat er speciale ‘Rothaarsteig-meubilair’ bestaat? Echt design, gepatenteerd en voor iedereen bruikbaar midden in de natuur. Dus verbaas je niet over die heerlijke bank boven op de heuvel of de hangmat tussen de bomen. Neem plaats en geniet ervan.

6.-Sehr-gute-Wanderinfrastruktur-f

Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

 

7) Wandel een extra lus. De verleiding is soms groot om even van de Rothaarsteig af te wijken en het naastgelegen dal of dorp te bezoeken. Er zijn daarom speciale Rothaar-lussen gecreëerd van 6 tot 16km die je in rondgaande route meer laten beleven van de lokale omgeving. Ideaal als je graag een kleiner gebied bestrijkt of vanuit je hotel wilt wandelen. Alle lussen komen weer terug bij de Rothaarsteig. En mocht je hier al eens gelopen hebben dan is dit een mooi alternatief.

7.-Rothaarsteig-Spur-Dill-Bergtour-f

Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

 

8) Dichtbij en toch een compleet andere omgeving. Op iets meer dan 3 uur rijden van Utrecht ben je al in het Rothaargebergte. Dat geeft een paar dagen op de Rothaarsteig een ideaal ‘helemaal weg uit eigen land’ gevoel. Langer mag natuurlijk ook, want de Sauerlanders zijn van nature gastvrij en ingesteld op wandelaars.

8.-Die-bergige-Landschaft-am-Rothaarsteig-f

Het bergachtige landschap van de Rothaarsteig. Foto: Klaus-Peter Kappest, Rothaarsteigverein e.V.

 

9) Bezoek de wisenten, de zeldzame Europese bizon. Weliswaar wordt de wisent-kudde door een hek van de bezoekers gescheiden, toch heb je het idee dat deze geweldige dieren vrij zijn en dat het hun domein is. Zo voel je je te gast in de natuur van de Rothaarsteig.

9.-Wisente-f

Op sommige plekken kun je wisenten tegen komen. Foto: Anne Ermecke, Rothaarsteigverein e.V.

 

10) Loop over het Kyrill Pfad. Nadat er op 18 januari van 2007 hele stukken bos in Sauer- en Siegerland werden verwoest, besloot een van de eigenaren van het bos om het zo te laten. Er werd een vlonderpad aangelegd waarover je een beeld krijgt van de natuurkracht die de storm moet hebben gehad. Sindsdien is het Kyrill-pad een bezienswaardigheid.

10-Kyrill-Pfad-f

Het Kyrill-Pfad. Foto: Harald Knoche, Rothaarsteigverein e.V.

 

…11) Het is een Top Trail en wat betekent dat?
Top Trails zijn uitgezet over de meest bijzondere trajecten. Meestal volgen ze een bergketen of lopen ze door een dal. Bij voorkeur voeren ze over onverharde paden en smalle wegen. Verdwalen is uitgesloten door de uitstekende bewegwijzering. Top Trail routes leiden je door de ongerepte natuur en langs schilderachtige plaatsen en culturele bezienswaardigheden.

Bekijk onze 10-daagse wandelvakantie over de Rothaarsteig

0 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vragen? Bel 023-2052282, Email naar reizen@ecktiv.nl, of ga naar CONTACT

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?