10 weetjes over de Brandgans: als hij vertrekt begint de lente

Foto: Gertjan van Noord, Flickr

Als de brandganzen vertrekken dan pas begint de lente! Deze opvallende zwart-witte trekvogels bevolken elk voorjaar in groten getale onze weilanden en kom je als natuurliefhebber veelvuldig tegen, maar opeens zijn ze zomaar verdwenen. Waarheen, wat weten we eigenlijk van de brandgans? We zetten 10 wetenswaardigheden over deze opvallende zwart-witte trekvogel op een rij en vertellen je waar je grote groepen brandganzen kunt treffen.

Wist je bijvoorbeeld dat:

1. De brandgans nog maar 30 jaar broedt in ons land? Broeden in ons land doen er nu elk jaar ca. 6000.

2. De brandgans best een bikkel is daar de meeste ganzen zomers doorvliegen naar Spitsbergen, Groenland en Siberië. Veel van ‘onze’  brandganzen komen echter van Nova Zembla om hier te overwinteren.

3. De brandgans een van de ganzen is die het makkelijkst tam is te krijgen en daarom een graag geziene gast is in onze kinderboerderijen.

4. Er jaarlijks bijna 500.000 brandganzen onze weidevelden bezoeken waarvan veruit de meeste in Friesland (Waddengebied en IJsselmeer) en Zeeland en het aantal blijft groeien. In 1960 waren er maar zo’n 20.000 brandganzen wereldwijd!

5. Brandganzen eigenlijk broeden op hoge rotsrichels waar de nesten beschermd zijn tegen roofdieren maar in Nederland kiezen voor de open kale weilanden.

6. De brandgans naast gras ook graag kleine schaaldieren eet die ze met name in het hoge noorden vangen.

7. De brandgans een vleugelwijdte heeft van ca. 140cm (wat klein is voor ganzen), doorgaans 3 tot 7 eieren legt en gemiddeld 12 jaar wordt.

8. In het hoge noorden de lemmingen (muizensoort in poolgebieden) bepalen of de brandganzen succesvol hun jongen uit kunnen broeden. Lemmingen zijn namelijk de lievelingskost voor de roofdieren (lees poolvossen en bruine jagers) en bij veel lemmingen worden de ganzeneieren met rust gelaten.

9. De brandganzen meestal tussen oktober en april in ons land zijn met een piek in de tweede helft van de winter. Daarna gaan ze noordwaarts waar, als daar nog sneeuw ligt, de jongen soms pas in juli uitkomen.

10. Het druk bebouwde Nederland een bijzondere keuze is voor de brandgans daar ze van alle ganzensoorten het meeste afstand houdt tot storende elementen als gebouwen, wegen en hoogspanningsmasten. Blijkbaar zijn er nog genoeg rustige gebieden in ons land.

Brandganzen in de Eempolder (foto Miez Peek)

Brandganzen in de Eempolder (foto Miez Peek)

Waar vind je meeste de brandganzen?
Je vindt ze vaak met honderden zo niet duizenden bij elkaar. Een indrukwekkend gezicht en gehoor zeker als ze opvliegen. De drukst bevolkte gebieden zijn:
– Noord Friesland ten westen van het Lauwersmeer en noordelijk van Dokkum
– Zuidwest Friesland in Gaasterland en langs IJsselmeerkust rond Makkum
– Oostvaardersplassen bij Lelystad
– Eempolder ten noorden van Baarn
– Uiterwaarden langs Maas en Waal
– Waterland in Noord-Holland
– Goeree Overflakkee en Schouwen-Duivenland

2 Reacties

Comments are closed.

or

Log in met je gegevens

Wachtwoord vergeten?